NYHET
Tyresös remissvar på utkastet till partiprogram
%20mejl%20banner-10-remissvar.png)
Remissvar på utkastet till nytt partiprogram från:
Tyresö Arbetarekommun
Synpunkter på "Allmänna grundsatser"
Programmet är omfattande med 197 punkter, vilket ger det karaktären av en checklista där allt ges samma vikt. Det behöver bli tydligare och mer offensivt, med vassare prioriteringar och en starkare motkraft mot den nuvarande regeringens politik. Ett fåtal klara huvudprioriteringar bör lyftas fram för att tydligare definiera partiets riktning.
Det efterfrågas en tydligare skrivning om internationell solidaritet. Detta är en grundläggande del av socialdemokratins värdegrund och bör ges en mer framskjuten plats i partiprogrammet.
Det behövs också tydligare skrivningar om stärkt facklig-politisk samverkan mer övergripande, både historiebeskrivande och för framtiden, inte enbart under arbetsmarknad och välfärd där det finns en kommentar.
Synpunkter på "Vår samhällsanalys"
Barn och ungas levnadsvillkor berörs kortfattat i programmet, men bör utvecklas ytterligare. Ett samhälle bedöms utifrån hur det behandlar sina barn, och en mer utförlig beskrivning av bostadspolitikens roll i detta sammanhang är nödvändig. Bostadssituationen är idag en av de största utmaningarna för unga, och ett stärkt politiskt fokus på bostäder som en social rättighet efterfrågas. I den här delen finns två konkreta förslag om att:
- Ta med skrivningarna om barn från En bättre värld är möjlig, i inledningsstycket ”Sina bästa stämningars längtan”
- Bostadspolitik – tillägg av en ytterligare punkt under Tillväxt och Samhällsbygge s.23
En god bostad är en social rättighet
Arbetarekommunen noterar att arbetslösheten är den högsta på länge och att Sverige har EU:s sämsta tillväxt. Det behövs en tydligare handlingsplan för att skapa fler arbetstillfällen, inte minst inom välfärdssektorn där bristen på personal är akut. För att bekämpa arbetslösheten behövs kraftigt ökade investeringar i bostadsbyggande och infrastruktur.
Vi ser positivt på att grov brottslighet lyfts som ett hot mot samhällets tillit. Dock bör även de socioekonomiska faktorerna bakom brottslighet behandlas utförligare. Ökade klyftor leder till ökad brottslighet, och detta samband bör tydliggöras.
Klimatkrisen är akut och bör ges större utrymme i programmet. Vi ser att framtida generationer får betala priset för dagens konsumtion, och detta måste adresseras tydligare i programmet.
I samhällsanalysen nämns knappt inträdet i EU i mitten av 90-talet och dess konsekvenser. Detta har exempelvis givit svenska företag som exporterar på den inre marknaden stora fördelar samtidigt som många yrkesgrupper har blivit utkonkurrerade eller hårt ansatta av låglöneländer. Detta skapar splittring och utmanar den svenska modellen.
Under avsnittet om nya digitala verktyg bör det läggas till att vi ska stärka den demokratiska kontrollen över den digitala tekniken genom politiska och fackliga beslut.
Synpunkter på "Vår politik"
Arbetarekommunens medlemmar ställer sig positiva till förslaget om höjd skatt på kapital. Ett tydligare och mer offensivt fokus på ekonomisk jämlikhet behövs för att socialdemokratin fortsatt ska vara en rörelse för alla.
Frågan om migrationen delar Arbetarekommunen. Vissa medlemmar ser en problematik i att programmet ensidigt fokuserar på en "stram" migrationspolitik. Därför föreslås istället att begreppet ersätts med "anpassad", så att integrationsfrågorna får en mer framträdande plats. Samtidigt finns en tydligt uttalad önskan om att behålla dagens skrivning då det anses nödvändigt för Sverige att ha en stram hållning framöver.
Vi stödjer förslaget att avskaffa marknadsskolan men noterar att en motsvarande formulering saknas för vården. Vi undrar varför vinstintressen anses vara problematiska i skolan men inte inom hälso- och sjukvården. En liknande skrivning bör inkluderas för att stoppa våra skattepengar från att gå till vinst, vårdens pengar ska gå till vård.
- Arbetarekommunens förslag är därför att man lägger till en punkt om begränsandet av marknadskrafter i vården och vinstförbud.
- I avsnittet om utbildning finns en punkt som avser att förbättra villkoren för Sveriges lärare. Denna punkt bör ändras för att omfatta all personal inom förskola och skola.
- Tandvården bör integreras i sjukvårdssystemet och den fria tandvården för 19-23-åringar återinföras.
Medlemmarna efterfrågar även en skrivning som betonar vikten av ett europeiskt samarbete inom försvarspolitiken, för att minska beroendet av externa aktörer. Samtidigt måste ökade försvarsutgifter balanseras mot ekonomisk utjämning och välfärdssatsningar. Våra satsningar på försvaret får inte bekostas genom att undantränga satsningar i välfärden.
- Under avsnittet Demokrati bör det framgå att vi vill se en stark samverkan mellan arbetarrörelsen och fackliga grenar.
- Under avsnittet Rättvis fördelning bör det betonas att vi förespråkar ett starkt finanspolitiskt ramverk och en aktiv finanspolitik som gynnar full sysselsättning och jämlikhet.
- Under avsnittet Demokratisk kontroll i stället för marknadsmisslyckanden bör det tilläggas att det inte ska ske någon nyetablering av privata vårdcentraler.
Det saknas också ett stort reformpaket som många trodde skulle komma. Ett sådant likt "folkhemmet" som långsiktigt skapar framtidstro och hopp. Ingen trodde när det presenterades att det kunde bli verklighet, men det tog ut en riktning och lyckades.